MIKSI VIHAAMME VENÄLÄISIÄ JA MIKSI HE EIVÄT YMMÄRRÄ

MIKSI VIHAAMME VENÄLÄISIÄ JA MIKSI HE EIVÄT YMMÄRRÄ

Edellisessä kirjoituksessa oli puhetta siitä, mistä johtuu suomalaisten ja venäläisten välinen konflikti, kun etenkin Itä-Suomessa asuvat suomalaiset suhtautuvat venäläisiin varsin negatiivisesti ja venäläiset eivät ymmärrä tällaisen suhtautumisen syitä. Kun jatkoin keskustelua venäläisen ystäväni kanssa, paljastui, että moni venäläinen ei ole lähelläkään tietoinen siitä, mitä historiassamme todellisuudessa tapahtui – ja siitä syntyy vastareaktio eli Suomeen muuttaneiden venäläisten negatiivinen suhtautuminen Suomeen ja suomalaisiin. Mistä venäläisten kanssa voitaisiin keskustella?

Mainilan Laukaukset Ja Propaganda

Kun tavallinen venäläinen on käynyt tavallista venäläistä peruskoulua ennen 2000-lukua, hänelle on turha selittää, että Neuvostoliitto on vienyt Suomelta Karjalan. Asiaan täytyy perehtyä paljon perusteellisemmin, sillä tällainen venäläinen ei voi mistään tietää, missä piilee totuus. Silloin, kun Karjalan rintamille tuotiin valkovenäläisiä ja Neuvostoliiton propaganda väitti heidän olevan suomalaisia, jotka haluavat liittyä Neuvostoliittoon alueineen ja kansoineen, Neuvostoliiton päättäjät olivat jo käynnistäneet erittäin tehokkaan propagandan Suomea vastaan: Suomi ei muka antanut näiden ihmisten liittyä Neuvostoliittoon. Jotain vastaavaa tapahtui vuonna 2014 Ukrainassa ja tapahtumien kulku jatkuu vielä tänäkin päivänä. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen rikkomalla olemassa olevan hyökkäämättömyyssopimuksen, Neuvostoliitossa tapahtumia esitettiin täysin eri tavalla: Suomi oli siis muka provosoinut Neuvostoliiton ja Suomen välisen sodan, ja Suomi oli siis syyllinen koko hommassa. Neuvostoliiton jälkeenkään harva peruskoulun oppilas pystyi ajattelemaan asioita kriittisesti, vaikka totuus paistaa läpi: miten niin pieni Suomi olisi halunnut hyökätä Neuvostoliittoon ja mitä alueita Suomi olisi itselleen halunnut? Jokainen järkevästi ajatteleva ihminen olisi tullut näiden kysymysten pohjalta siihen johtopäätökseen, että totuutta ollaan nyt jossain vaiheessa väärennetty, mutta Neuvostoliiton aikana ja sen jälkeenkin venäläisillä ei ollut tapana kyseenalaistaa painettua tekstiä – varsinkin kun tällainen painettu teksti oli historian oppikirjassa.

Mainilan Laukaukset Ja Propaganda

Sen jälkeen, kun keskustelumme venäläisen ystävän kanssa palasi taas takaisin vähän hiljaisemmalle puolelle, totesimme, että meidän nykyiset konfliktit ovat meidän eli nykyaikaisten ihmisten provosoimia. Meillä on hyvin pitkälle samanlaiset näkökulmat erilaisista sota-aiheista, mutta tässä tapauksessa näkökulmamme ovat erilaisia, koska ne perustuvat erilaisiin faktoihin. Kun Suomessa kerrottiin jotain, mikä oli hyvin lähellä totuutta, Neuvostoliitossa ja Venäjällä ihmisille opetettiin sellaisia asioita, joita kukaan suomalaisista ei voisi edes kuvitella tapahtuvan – puhumattakaan siitä, että Suomessa laadittaisiin tällaisia oppikirjoja. En halua ottaa nyt kantaa siihen, saako mielipiteitä jaettua jokaisen venäläisen kanssa, koska tänä päivänä siellä on yllättävän paljon Putinin kannattajia ja erittäin tehokkaan propagandan lukijoita ja katsojia, ja tällaisten ihmisten kanssa on välillä hyvinkin vaikeaa tulla toimeen, mutta Venäjältäkin löytyy näitä fiksuja ja terveellä kriittisellä tavalla ajattelevia ihmisiä, jotka voivat ymmärtää, minkä takia suomalaisilla on olemassa kaikenlaisia ennakkoluuloja heitä kohtaan.Suomalaisten ja venäläisten välistä keskustelua on siis oikeasti syytä viedä paljon syvemmälle. Moni nuori ja vanhempikin ihminen rajoittuu kuitenkin molemminpuolisiin syytteisiin jaksamatta operoida pelkillä faktoilla. On ihan tervettä, että suomalaisten reaktio venäläisiin on aika tiukka: kun venäläinen sanoo, että Suomella ei ole mitään perusteita syyttää Neuvostoliittoa sekä Suomen että Neuvostoliiton menetyksistä ja Karjalan siirtymisestä, suomalaisten on vaikea ymmärtää tätä näkökulmaa. Siitä syntyy sitten se, että venäläiset muuttuvat meidän mielikuvituksessa täysin moraalittomiksi idiooteiksi, joilla ei ole olemassa mitään pyhää ja jotka tulevat tavoittelemaan kaikkia toiveitaan pelkällä väkivallalla muita keinoja edes kokeilematta. Totuus on kuitenkin paljon yksinkertaisempi: kuka tahansa venäläinen tulee nyökkäämään murehtivasti, kun saa tietää, mikä oli todellinen tapahtumien kulku. Eivät ne venäläiset villikarhuja ole, ja on heissäkin moraalia, kunhan totuus on kaikilla sama.