Parhaat sotapelit tietokoneelle

Mihin sotapeleihin sinun kannattaa käyttää aikaasi? Se on vaikeasti vastattava kysymys, sillä sotiminen on hyvin yleinen teema tietokonepelaamisen maailmassa. Counter-Strikessä taistelu ei koskaan keskeydy, ja Call of Duty -sarjassa löydetään aina uusi geopoliittinen syy luoda aikaan konflikti. Tietokonepelit ovat maailmaltaan jatkuvan kriisin tilassa. Hyvien sotapelien joukosta löytyy laaja valikoima erilaisia genrejä, joten voit törmätä loistaviin indie-seikkailuihin, suuren mittaluokan strategiapeleihin puhumattakaan lukuisista ammuskelupeleistä.

Parhaat sotapelit tietokoneelle

Pelaamisessa on lukuisia erilaisia alagenrejä: voit pelata Rally Trophyn kaltaisia rallipelejä, EA Sportsin NHL -sarjaa, Stars Casinolla tai vaikkapa Windowsin sisäänrakennettua pasianssia ja miinaharavaa. Mutta yksi suosituimmista peligenreistä on ehdottomasti sotapelit ja varsinkin ensimmäisen persoonan ammuskelupelit. Monissa sotapeleissä liikkuu nykyään e-urheilun yleistyttyä valtavirtaisemmaksi myös suuria summia rahaa, ja esimerkiksi Counter-Strikea harjoitellaan täysin ammattimaisesti valmentajien johdolla.

Tässä artikkelissa käydään läpi sotapelejä, jotka eivät käytä konfliktia pelkkänä kätevänä taustaympäristönä, vaan käsittelevät sitä vakavana teemana, joka vaatii tutkimista. Jotkut pelit onnistuvat mallintamaan uudelleen historiallisia katastrofeja pedanttisella mutta liikuttavalla tarkkuudella, kun taas toisissa keskitytään fantasiamaailman hirviöihin ja velhoihin, mutta joissa kuitenkin simuloidaan jotain todellista sota-ajan pinnistelyistä.

Realismin tavoittelua

Autenttisuus on kyseenalainen tehtävä kaikkien parhaiden sotapelien osalta – kuinka virheettömästi luotu taistelukenttä voi kuvata kauhujen läpi elämisen kokemuksen? Brothers in Arms -pelisarjan ensimmäinen osa, Brothers in Arms: Road to Hill 30, onnistui tässä loistavalla tavalla. Peli kertoo Yhdysvaltain armeijan laskuvarjojoukkojen 101. maahanlaskudivisioonan vaiheista, kun heidät pudotetaan vihollisten linjojen taakse maihinnousupäivänä.

Tasot on suunniteltu 40-luvun Normandiassa otettujen historiallisten tiedusteluvalokuvien perusteella, ja taustatutkimuksessa haastateltiin veteraaneja ja käytiin läpi oppitunteja taistelutaktiikoista. Lopputulos on yhä lähimpänä interaktiivista versiota Taistelutoverit-televisiosarjasta, ja mikä kaikkein harvinaisinta, arvostettu ammuskelupeli ja yksi parhaista toista maailmansotaa kuvaavista peleistä.

Kolmetoista vuotta ensimmäisen Brothers of Arms -pelin julkaisun jälkeen julkaistiin EA:n Battlefield V. EA:lla oli kova työ ylittää Battlefield 1:n ensimmäisen maailmansodan vakavuus, missä pelaaja asetettiin useiden nuorten miesten saappaisiin, kun he jokainen joutuivat kohtaamaan liian aikaisen poismenon epätoivoisissa viimeisissä taisteluissa Saksan keisarillista armeijaa vastaan.

Battlefield V jatkaa tällä synkällä teemalla, kun pelaaja varustetaan toisen maailmansodan kuoleman kenttiä varten. Jokainen Battlefield V:n sotatarina on yhden pelaajan vinjetti, jonka tarkoitus on välittää epätoivon tunteita pelaajalle. Jokaisen kuoleman yhteydessä pelihahmon nimi, syntymäpäivä ja kuolinpäivä kuvastuu näkyville muistuttamaan sinua siitä, että sotapeleissä on kyse muustakin kuin pelkästä viihteestä.

Mitä tulee pelattavuuteen, Battlefield V haastaa parhaat tietokoneelle tehdyt FPS-pelit. Aseet tuntuvat virkistävän jumittavilta verrattuna Black Ops 4:n futuristiseen välineistöön tarjoten tyydyttävää räminää ja potkua jokaisella ammutulla laukauksella. Taistelukentät itsessään muuttuvat jatkuvasti koko pelin läpi, kun tuhoutuvat rakennukset rikkoontuvat lennättäen murskaa pelaajan päälle.

Battlefield V koettelee myös grafiikan rajoja. Reaaliaikainen säteenseuranta oli saatavilla pelin julkaisun aikaan vain parhaissa Nvdian-näytönohjaimessa, mutta se antaa meille esimakua tulevaisuuden huippuluokan pelaamista. Helvetilliset tulipalot heijastuvat painajaismaisesti lätäköistä ja kiväärien suuliekit läheisistä ikkunoista. Mitä tulee ison budjetin ensimmäisen persoonan ammuskelupeleihin, Battlefield V tarjoaa täydellisen paketin.

Panssarivaunuja ja sotalaivoja

Tankeilla on melko merkittävä rooli nykyaikaisessa sodankäynnissä, jopa siinä määrin, että Wargaming-pelitalo on antanut mekaanisille sotakoneille oman moninpelinsä. World of Tanks on ollut olemassa jo noin vuosikymmenen ajan, ja sinä aikana klassisten tankkien valikoima on paisunut jo yli 400:aan, joiden lisäksi pelissä on muita panssaroituja ajoneuvoja ja toisen maailmansodan erikoisuuksia.

Kaikilla yli 400 ajoneuvolla on omat ainutlaatuiset statistiikkansa ja ominaisuutensa, jotka opit tuntemaan satojen tuntien aikana tankki vastaan tankki -otteluissa, joissa ansaitset jatkuvasti kehitystä kohti seuraavaa kiiltävää kuolemankonetta valitsemallasi päivityspolulla. Tarjolla olevat kausittaiset tapahtumat, loputon virta uusia avattavia päivityksiä sekä runsaat taustamaisemien muutokset varmistavat, että peli tuntuu aina tuoreelta.

Jos tankit saavat oman maailmansa peleissä, on vain oikein, että myös sotalaivat saavat saman käsittelyn. World of Warships -peli peilaa tankkiversiota etenemismekaniikan osalta, mutta siirtyminen sodan runtelemista kaupungeista avoimille vesille luo aivan eri tyyppisen pelitavan. Torpedot ja tykkikeskitykset matkaavat useiden sekuntien ajan ennen iskeytymistä kohteisiinsa, mikä luo jännittävä taistelutilanteen hämäysliikkeineen ja väistelyineen. Kun tarjolla on vain hyvin vähän suojaa, sotalaivojen komentajien täytyy kyetä tulittamaan pitkän matkan päästä ja lukea vihollisten laukauksia.

Kuten World of Tanksissa, myös Warshipsissä on luvassa päättymätön virta uusia aluksia, pelin hiomista ja kausitapahtumia, jotka auttavat pitämään pelin virkistävän tuoreen tuntuisena. Lisäksi siitä saattaa pian tulla myös yksi parhaista sukellusvenepeleistä, sillä Wargaming on vahvistanut, että he tekevät töitä tuodakseen peliin myös sukellusveneet.

Yhdistelmä kaikkea

Jos et halua tyytyä pelkkiin tankkeihin tai sotalaivoihin, valintasi on War Thunder. Seitsemän vuoden jatkuvan päivittämisen ja kehittämisen myötä War Thunder on yksi täydellisimmistä monen pelaajan sotapeleistä, mitä tänä päivänä on tarjolla. Piditpä sitten lentokonetaisteluista, tankkirymistelystä tai merisodankäynnistä, War Thunder on periaatteessa kolme simulaatiopeliä yhdistettynä yhdeksi peliksi. Joten sinun ei tarvitse oikeastaan edes valita – uusimmissa päivityksissä on lisätty myös helikoptereita ja moderneja ajoneuvoja mukaan.

Millä taistelukentällä valitsetkaan pelata, War Thunderin realistinen ballistiikan mallinnus ja yksityiskohtiin kiinnitetty huomio lupaa niin autenttisen elämyksen kuin voit vain haluta. Jokainen ajoneuvo on mallinnettu pilkun tarkasti, niin sisältä kuin ulkoakin, joten jokainen osuma johtaa erilaiseen tulokseen perustuen tekijöihin, kuten matkaan, ammustyyppiin, vihollisen tankin panssaroinnin kulmaan, sen paksuuteen, miehistöön sijaintiin vihollisvaunussa ja paljoon muuhun. Vauriomallinnus on johdonmukainen koko pelin ajan, joten tähtäätpä vihollishävittäjän ohjaamoa tai suunnittelet täydellistä torpedoiskua, sinun täytyy suorittaa nopeita päässälaskuja ennen laukaisemista.